Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ( ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ )


                     
      Τα ατυχήματα στη θάλασσα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τραυματισμών.
Τα παιδιά μικρά ή μεγάλα πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, ακόμη και αν γνωρίζουν μπάνιο, να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι ( πρέπει να περάσουν τέσσερις ώρες από το φαγητό ), να αποφεύγουν τις βουτιές σε μέρη όπου δεν ξέρουν το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, γιατί μπορούν να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί.
    
 Οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά να κολυμπούν σε μέρη όπου μετακινούνται σκάφη. Το σωσίβιο που χρησιμοποιούν τα μικρότερα παιδιά πρέπει να είναι εγκεκριμένο και να μην χρησιμοποιούν διάφορα πλαστικά παιγνίδια του νερού στη θέση του. Οι γονείς πρέπει να το ελέγχουν πριν το παιδί μπει στη θάλασσα και να βρίσκονται δίπλα του συνεχώς. Δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ μόνο το παιδί σε κάποιο σημείο με νερό. Και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μόνα, αλλά πάντα με παρέα ενήλικα. Να μην σπρώχνονται μεταξύ τους μέσα στο νερό, να μην κάνουν επικίνδυνα παιγνίδια μέσα στη θάλασσα και να τα βγάζουν οι γονείς γρήγορα έξω από το νερό, αν δεν νοιώθουν καλά ή αν φοβούνται ή αν κρυώνουν. Η συνεχής επίβλεψη από τους γονείς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία του παιδιού. Ο πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και γι’αυτό το παιδί δεν πρέπει να μένει ποτέ μόνο του. Η κολύμβηση πρέπει να γίνεται με αυστηρή επιτήρηση. Πρέπει οι γονείς να προσπαθήσουν να μάθουν το παιδί τους κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα. Να παίζουν μαζί του στα ρηχά μέχρις ότου εξοικειωθεί με το νερό. Να μην το αναγκάζουν να μπει μέσα στο νερό αν φοβάται. Να φοράει σωσίβιο, όταν είναι πάνω σε βάρκα, ή όταν ασχολείται με κάποιο θαλάσσιο σπόρ.. Να του εξηγούν συνέχεια τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Επίσης οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι  για την καθαρότητα ή μη της θάλασσας που πρόκειται να κολυμπήσουν. Η κολύμβηση σε μολυσμένα νερά είναι επικίνδυνη.

     Μια άλλη δυσάρεστη εμπειρία από τη θάλασσα είναι η ηλίαση και τα εγκαύματα από τον ήλιο.
    Η έκθεση των παιδιών στον ήλιο κρύβει μεγάλους κινδύνους ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φίλτρα στην ατμόσφαιρα λόγω της τρύπας του όζοντος. Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς προστασία.  Ανάμεσα στα απαραίτητα εφόδια του ταξιδιού είναι το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου (αν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά), το αντηλιακό με κατάλληλο δείκτη προστασίας, η ομπρέλα της θάλασσας, κάποια μαλακτική κρέμα ή γαλάκτωμα σε περίπτωση πιθανού ηλιακού εγκαύματος. Το αντηλιακό δεν προφυλάσσει ποτέ εντελώς. Γι’ αυτό ο χρόνος που τα παιδιά εκτίθενται στον ήλιο πρέπει να είναι ελεγχόμενος και περιορισμένος. Γενικά οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου κατά την διάρκεια των διακοπών πρέπει να έχουν υπ’όψιν τα εξής:
1.       Να αποφεύγουν να πηγαίνουν τα παιδιά για μπάνιο από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα .
2.       Να χρησιμοποιούν ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια, όταν το παιδί είναι εκτεθειμένο στο ήλιο.
3.       Γενικά να κρατούν τα παιδιά μακριά από τον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό από την ηλικία των 6 μηνών.
4.       Το αντηλιακό πρέπει να το βάζουν συχνά .
5.       Ακόμη και αν έχει συννεφιά το αντηλιακό είναι απαραίτητο, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των ηλιακών αχτίνων περνάει μέσα από τα σύννεφα.
6.       Παιδιά με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά πρέπει να χρησιμοποιούν το αντηλιακό κάθε μέρα κατά την διάρκεια των διακοπών τους, ακόμα και αν δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
7.       Κάτω από την ομπρέλα το παιδί δεν προστατεύεται από τον ήλιο αφού η άμμος αντανακλά μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Η ομπρέλα καλύτερα είναι να τοποθετείται στι γρασίδι, εάν υπάρχει, όπου η αντανάκλαση της ακτινοβολίας είναι πολύ μικρότερη.
8.       Θα πρέπει να απλώνουμε το αντηλιακό σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και το κορμί των παιδιών τουλάχιστον 30 λεπτά πριν εκτεθούν στον ήλιο. Να μην ξεχνάμε να προστατεύουνε τα πτερύγια των αυτιών και τα χείλη με ειδικά στίκ με υψηλό δείκτη προστασίας. Οι περιοχές αυτές ερεθίζονται εύκολα και διευκολύνουν τις χειλιτίδες και τους έρπητες. Εάν τα παιδιά ιδρώσουν ή βραχούν χρειάζεται άμεση ανανέωση.
9.       Για τα παιδιά πρέπει να επιλέγουμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα. Αν το παιδί είναι μικρότερο από 3 ετών ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι τουλάχιστο 20, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια κρέμα με δείκτη προστασίας περίπου 15.
10.   Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος πρέπει να είναι και η μορφή του αντηλιακού. Τα παιδιά με λιπαρό δέρμα χρειάζονται γαλακτώματα, spray, η λοσιόν, ενώ τα παιδιά με ξηρά δέρματα πρέπει να χρησιμοποιούν κρέμες και λάδια.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου κ. Χριστόδουλος Πάντος, τονίζει ότι ,το τι αντηλιακά   κλπ θα  χρησιμοποιήσουμε για τα παιδιά μας,   καλύτερα  θα ήταν  να  επισκεφθούμε και συμβουλευθούμε τον δερματολόγο μας., ο οποίος είναι πλέον και πιο αρμόδιος .-

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ -ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Από διάφορες έρευνες προκύπτει ότι οι Έλληνες  προτιμούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μόνοι τους..-

Συνήθως επιδιώκουν να πληροφορηθούν για κράτηση σ΄ένα κατάλυμα μέσω:
α) γνωστών, β) τα γραφεία του ΕΟΤ, γ) Ιντερνέτ, δ) απ’ ευθείας στο κατάλυμα.

Με όποιον τρόπο τελικά επιλέξετε ένα τουριστικό κατάλυμα για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω  συμβουλές.

1)     Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που έχετε με τον υπεύθυνο του καταλύματος να στείλετε ένα FAX η E.mail όπου θα αναγράφονται λεπτομερώς τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με το παρακάτω υπόδειγμα.
        
                  ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ. Υπ’ όψη κου  Έλληνα
             ( Υπεύθυνο στο Ξενοδοχείο « ΩΡΑΙΑ  ΗΠΕΙΡΟΣ » -Ηγουμενίτσα

Κύριε Έλληνα
Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, αναγράφω τα συμφωνηθέντα και παρακαλώ να μου στείλετε στο υπ’ αριθ.FAX ή E-mail την επιβεβαίωση.
Ζητώ μια κράτηση από 12/8/2014 (ΙΝ)-23-8-2014 (ΟUT) 1 τρίκλινο ( 2 ενήλικες και 1 παιδί 5 ετών) με πρωινό ( τύπου μπουφέ ) στο ξενοδοχείο σας με μπανιέρα, air.condition, με θέα θάλασσα και το ξενοδοχείο να απέχει 100 μέτρα από την θάλασσα. Υπάρχει ιδιωτικός χώρος στάθμευσης για το αυτοκίνητό μου, διαθέτει πισίνα το ξενοδοχείο σας και η τιμή του τρίκλινου δωματίου με το πρωινό να είναι 80 ευρώ τη διανυκτέρευση. Δηλαδή 12 διανυκτερεύσεις Χ 80 = 960 ευρώ.
Σας στέλνω με επιταγή ή στο αριθ.λογαριασμό σας…το 20% του συνολικού κόστους των διανυκτερεύσεων 192 ευρώ,
Αναμένω την επιβεβαίωσή σας.
Όνομα….

2. Επειδή πολλοί ταξιδιώτες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο δωμάτιο στο κατάλυμα όπου θα περάσουν τις ευχάριστες ημέρες των διακοπών, για να μη βρεθείτε, προ εκπλήξεων και μάλιστα δυσάρεστων προτού πείτε το οριστικό «έκλεισα» κάνετε επιπλέον τις εξής απλές, αλλά σημαντικές ερωτήσεις.

-Σε ποια απόσταση βρίσκεται το κατάλυμα από το κέντρο της πόλης, ή οικισμού:
-Πόσο απέχει από τις καλύτερες παραλίες:
-Η περιοχή είναι ήρεμη ή έχει έντονη κινητικότητα, κυρίως τις βραδινές ώρες:
-Ποιες είναι ακριβώς οι υπηρεσίες που δίνετε :
-Σε τι απόσταση είναι η στάση για τις συγκοινωνίες ( αν είστε χωρίς αυτοκίνητο ).
-Στείλτε μου παρακαλώ ένα διαφημιστικό φυλλάδιο του καταλύματός σας.

Σαν ταξιδιώτης, έστω και εάν φοράτε σορτσάκι και σαγιονάρες, εξακολουθείτε να είστε πολίτες μιας ευνομούμενης χώρας. ¨Έχετε υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Πρέπει, λοιπόν να τα ξέρετε, για να μπορείτε, ακριβώς, να τα προστατέψετε.

Το Γραφείο  Προστασίας Τουριστών τoυ Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου είναι στη διάθεση  του κάθε καταναλωτή ταξιδιώτη να τον ενημερώσει για τα δικαιώματά του, αλλά και να του συμπαρασταθεί σε κάθε προβλημά του .Γι’ αυτό μην διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία-παράπονο η καταγγελία στη Διεύθυνση Θ.Πασχίδη 52 ΤΚ 45445 Ιωάννινα-Τηλ. /Φάξ 26510-65178. E-mail:inpka.hp@gmail.com.- .