Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε παιχνίδια για μικρά παιδιά



Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν  αγοράσετε παιχνίδια για μικρά παιδιά
Πρωτοχρονιάς είναι και ο κλάδος των παιχνιδιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων του κλάδου, τον Δεκέμβριο πραγματοποιείται το 50% των ετήσιων πωλήσεων!


Το  Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου παραθέτει βασικά σημεία στα οποία οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά παιχνιδιού:

Όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Κοινότητα πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται από την κοινοτική και την εναρμονισμένη ελληνική νομοθεσία. Η συμμόρφωση των παιχνιδιών με τις απαιτήσεις αυτές επισημαίνεται με την ένδειξη « CE » που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή, ενώ πρέπει να φέρουν και προειδοποίηση αν τυχόν δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κάποια ηλικία και κάτω. Καθήκον του κάθε κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών του είναι να ελέγχουν αν τα παιχνίδια φέρουν το «CE», που αποτελεί διαβατήριο για την κυκλοφορία στην αγορά, και αν αυτά που φέρουν το «CE» συμμορφώνονται πράγματι προς τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας. Αφού λοιπόν το σήμα τίθεται από τους κατασκευαστές και αφού πάντα υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες ενδεχομένως, για λόγους κόστους μπορεί να το θέτουν χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό, ενώ οι έλεγχοι δεν μπορεί παρά να είναι δειγματοληπτικοί, αυτό σημαίνει ότι το «CE» είναι ένδειξη, αλλά όχι και εγγύηση ασφάλειας του παιχνιδιού.

Τα παιχνίδια που αγοράζονται θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών. Μόνο έτσι το 
Στους πρώτους των πωλήσεων - εκτός των τροφίμων - κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της παιχνίδι προσθέτει στο παιδί θετικά, διαμορφώνει προσωπικότητα και αναπτύσσει κρίση και δεξιότητες. 


Δεν θα πρέπει να αγοράζουμε δώρα σε παιδιά κάτω των 3 ετών που περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα γιατί μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Οι οδηγίες και οι ενδείξεις κατασκευής του παιχνιδιού πρέπει να αναγράφονται στα Ελληνικά, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών.

Πριν αγοράσουμε κάποιο παιχνίδι, οφείλουμε να κάνουμε σύγκριση της τιμής του μεταξύ των καταστημάτων που διατίθεται το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Εάν αγοράσουμε ποδήλατο, skate board, πατίνια ή πατίνι, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στο δώρο, κράνος και οποιοδήποτε άλλο υλικό ασφαλείας χρειάζεται (επιγονατίδες, καλύμματα για τους καρπούς, κλπ.).

Όταν αγοράζουμε για δώρο μπογιές, μαρκαδόρους ή πλαστελίνη, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι στην συσκευασία αναγράφεται ότι δεν είναι τοξικά.

Δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ δώρα σε μικρά παιδιά μέσα σε πλαστικές σακούλες επειδή μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια δεν είναι παιχνίδια! Έτσι δεν υπάρχει διάταξη διεθνώς που να υποχρεώνει τους κατασκευαστές να ακολουθούν τις προδιαγραφές για παιχνίδια. Κρατάτε τα παιδιά μακριά από τα ηλεκτρικά λαμπιόνια και τα εύθραυστα αντικείμενα.