Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ



       Η αγορά και οι καταναλωτές έχουν υποδεχθεί το εορταστικό κλίμα των ημερών με πολύ προβληματισμό λόγω των οικονομικών δυσκολιών που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

 To Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου επισημαίνει ορισμένα βασικά σημεία για να αποφύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις οι καταναλωτές.

   Βασικές αρχές είναι η καταγραφή των αναγκών μας ώστε να αγοράσουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και η έρευνα αγοράς.

Αναλυτικότερα:

1.      Προγραμματίστε και καταγράψτε τις ανάγκες σας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

2.      Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε σε ότι αφορά τα παιδιά .Προσπαθήστε να τα πείσετε για την αναγκαιότητα ή μη της αγοράς παιχνιδιών ή ρούχων .

3.      Οι ανάγκες για τη αγορά τροφίμων ελάχιστα αυξάνονται λόγω των ημερών.       Αγορά τροφίμων , λοιπόν , με μέτρο και σύνεση.

4.      Αγοράζετε τρόφιμα από καταστήματα που εμπιστεύεστε .Μην ξεχνάτε ότι , τις παραμονές των εορτών οι τιμές πέφτουν .

5.      Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης , την ακέραια συσκευασία, τα συστατικά στην ετικέτα  και μεριμνήστε για την συντήρηση των τροφίμων .

6.      Από άποψης σωστής διατροφής, το ΙΝΚΑ Ηπείρου σας συνιστά : « φρούτα και λαχανικά της εποχής ». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά μακριά από υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα

7.      Προμηθευτείτε εγκαίρως τα ποτά που προορίζονται για την δική σας κατανάλωση ή για δώρο , από κάβες ή σούπερ μάρκετ , ο κίνδυνος να αγοράσετε νοθευμένα ποτά , είναι μεγαλύτερος αυτές τις ημέρες .

8.      Όταν αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες ή με δόσεις , μάθετε :
Τον τρόπο πληρωμής , πόσες είναι οι μηνιαίες δόσεις , ποιο είναι το ποσό , το επιτόκιο και οι τυχόν άλλες προσαυξήσεις , πόσο τελικά θα σας κοστίσει το προϊόν .Mε την πιστωτική σας κάρτα είναι σαν να πληρώνετε τοις μετρητοίς και δεν πρέπει να δεχθείτε οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση.

9.      Αποφεύγετε να αγοράζετε οικιακές συσκευές  –ή προϊόντα μεγάλης αξίας- την παραμονή των εορτών . Η απόκτησή τους απαιτεί επισταμένη έρευνα αγοράς .
      Να μην ξεχνάμε ότι το προϊόν πρέπει πάντα να συνοδεύεται από εγγύηση και               
      οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα.  

10.  Υποψιαστείτε με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές .Μην ξεχνάτε ότι αυτή την περίοδο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα «μαϊμούδες» .

11.  Τέλος , μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε νόμιμη απόδειξη και την εγγύηση που μπορεί να συνοδεύει το προϊόν .

12.  .Προσοχή στην αγορά μελιού για τα μελομακαρονά σας από πλανόδιους δήθεν παραγωγούς, καθότι διεπιστώθη ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν είναι παραγωγοί και πωλούν νοθευμένοι μέλι το οποίο είναι  ( αμυλοσιρόπιο με ποσοστό 10-20% μέλι). Επομένως μην αγοράζετε μέλι αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι πραγματικά  παραγωγοί και σε περίπτωση που νομίζετε ότι έχετε παραπλανηθεί καλέσατε αμέσως το ΙΝΚΑ ,  την Εποπτεία Εμπορίου η την Αστυνομία. .-

13.  Συμβουλευτείτε την σφραγίδα προέλευσης που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα κρέατα. Μην αγοράζετε κρέατα από ζώα που σφάζονται σε υπαίθριους χώρους γιατί δεν ελέγχονται από την Κτηνιατρική υπηρεσία, και  υπάρχει κίνδυνος να έχουν κάποιο πρόβλημα, οπότε εάν σας συμβεί οτιδήποτε δεν θα μπορείτε να αποζημιωθείτε, καθότι δεν θα μπορείτε να αποδείξετε ότι το αγοράσετε από τον τάδε παραγωγό αφού δεν κόβουν αποδείξεις.
Προτιμείστε τον παραδοσιακό Κρεοπώλη της γειτονιάς σας .-

14.  Προσοχή όταν αγοράζετε πουλερικά και γαλοπούλες. Συσκευασμένες γαλοπούλες προέλευσης Ε.Ε. νωπές και κατεψυγμένες, φέρουν υποχρεωτικά επισήμανση        ( χώρα προέλευσης, βάρος ημερομηνία ανάλωσης)
Οι γαλοπούλες εγχώριας παραγωγής είναι ελευθέρας βοσκής, δεν συσκευάζονται και δεν φέρουν σήμανση. Ελέγξετε την εμφάνιση και την μυρουδιά τους. Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν απομακρυνθεί τα εντόσθια.
-Γενικά προτιμείστε ελληνικά προϊόντα είναι πιο νόστιμα.

15.- Όταν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια να προσέχουμε στη   συσκευασία  να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, οι οδηγίες χρήσης ,να υπάρχει η   ένδειξη CE και φυσικά η τιμή του κάθε προϊόντος.

16.- Σε ό,τι αφορά στην ένδυση και υπόδηση να μην ξεχνάμε ότι μετά τις γιορτές αρχίζουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις. Επίσης να ζητάμε κάρτα αλλαγής ειδικά όταν πρόκειται για δώρο.

17.- Αν θέλουμε να κάνουμε  διακοπές μέσω κάποιου πακέτου διακοπών θα πρέπει να ζητήσουμε από το ταξιδιωτικό γραφείο λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο μετακίνησης μας, τη διαμονή μας ,τις επισκέψεις σε μουσεία ή αλλού και βέβαια το κόστος. Ζητάμε όλες τις πληροφορίες γραπτά καθώς και έντυπο υλικό με πληροφορίες για τον προορισμό σας.

Προσοχή λοιπόν και …Καλές γιορτές.
                   

Προσοχή στην αγορά παιδικών ρούχων

         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       Προσοχή στην αγορά παιδικών ρούχων

Στην Ελλάδα έχει υιοθετηθεί το πρότυπο ΕΛΟΤ-ΕΝ-14682/2004 που αφορά στην « ασφάλεια παιδικών ενδυμάτων-κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στα παιδικά ενδύματα »
To Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου συστήνει στους γονείς που αγοράζουν ενδύματα για τα παιδιά τους καθώς και τους νονούς εν όψει και της εορταστικής περιόδου, προς αποφυγή κίνδυνου πνιγμού ή τραυματισμού τα κατωτέρω :
·         Να μη αγοράζουν  ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών, όταν αυτά  φέρουν κορδόνια για λειτουργική χρήση ή ως διακοσμητικά  στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού. Για τα ενδύματα με κορδόνια που ήδη κατέχουν να αφαιρούν τα κορδόνια,  ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά με ασφαλή τρόπο.
·         Στα ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, θα πρέπει να ελέγχουν πριν τα αγοράσουν ότι αυτά δεν φέρουν κορδόνια κατασκευασμένα από ελαστικό υλικό, και ότι το μήκος των κορδονιών που εξέχουν σε κάθε άκρο δεν ξεπερνά τα 7,5 εκατοστά στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού
·         Στην περιοχή της μέσης το μήκος των κορδονιών που εξέχουν  σε κάθε άκρο  δεν πρέπει να ξεπερνά  τα 14 εκατοστά όταν το ρούχο είναι χαλαρό.
·         Στην  περιοχή των μηρών τα  παιδικά  ενδύματα επιτρέπεται να έχουν  μόνον εσωτερικά κορδόνια  και δεν πρέπει να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών  λεωφορείων  ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα .
·         Ενδύματα με μακριά μανίκια που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να φέρουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.